Ugrás a fő tartalomra

Mijia Smart Shoes - azaz az okoscipő

Már egy ideje megvan a címben szereplő cipő, és tervben volt hogy írok majd róla. Most elérkezett a napja.

Tavaly ahogy lehetett kapni a kínai webshopokban meg is rendeltem, mert eddig a Xiaomi termékcsalád tagjaival meg voltam elégedve, illetve pont aktívabb időszakban voltam, és egy futóversenyre készültem fel, illetve kíváncsi is voltam mit tudhat.

Ígéretek


Kezdjük azzal hogy mit ajánl a pénzünkért cserébe a nagy kínai gyártó. Egy vagány cipőt plusz a Mijia legújabb intelligens chipjét amit cipőkbe szán, aminek rögtön a 2-es számot adták érdekes módon. Egyébként ez azért lehetséges, mert a Li-Ning márka cipői között  voltak már ez előtt chipes változatok, amik a Xiaomi Mi Fit alkalmazásával működnek együtt.


A cipő


Felsőrész könnyed, lélegző kialakítású "halszálka" erősítésű cipőnyelvet mellőző, belebújós fajta. A cipőfűző fényvisszaverős szállal van ellátva, és elég jól világít megfelelő fényt kapva, illetve még a saroknál van egy kis fényvisszaverő csík, vigyázva a használójára éjszaka a sötétben. A sarok rész kellően van megerősítve, itt nem csak a lélegző szövetet alkalmazták, hanem TPU merevítést kapott, ami kellő merevséget ad neki. Az egész cipő pont a kellő helyeken van párnázva.
A talprész 6 részből tevődik össze, alulról felfelé haladva a cipő orránál és a sarkánál van egy-egy csúszásgátlós rész, ez egy osztott talprészbe ül bele, hogy jobban tudjon idomulni a mozgásunkhoz, efölött egy torziós rész van, ez követi egy ütés csillapító rész egyébként ebben a részben van a kialakítva a chip bölcsőjének a helye mindkét cipőben, aminek az anyaga valami gumi lehet, efölött egy sarok merevítés van illetve a puha cipő talpbetét aminek az alja találóan narancssárga. Az egész cipő nagyon egyben van, egyedül talán a cipőfűző hosszabb mint kéne, de ez lehet hogy csak nekem tűnik hosszúnak.



A chip

Az mi.com oldal nem igazán informatív a chippel kapcsolatban, csak hogy jobb mint az előző generációs chipek, és hogy pontosabb adatokat tud számunkra biztosítani. Ha minden igaz akkor ezeket az adatokat egy Intel Curie modul, 6 tengelyes szenzor,  gyorsulásmérő, és giroszkóp segítségével nyeri ki a telefonos alkalmazás ami a már jól bevált Mi Fit alkalmazás, az adatok egyébként Bluetooth LE kapcsolaton keresztül áramlanak a két eszköz között. Energia ellátásról egy CR2032-es gombelem gondoskodik amit szükség esetén ki is tudunk cserélni. Még egy fontos pontja van a kis chipnek ez pedig, hogy IP67-es védelemmel van ellátva, így nem kell félnünk ha netán eleredne az eső miközben a lábunkon van, bírni fogja.

Az alkalmazás

Mint ahogy már említettem az Mi Fit alkalmazással működik együtt. Párosításhoz meg kell ráznunk a chipet amikor keresi az alkalmazás, ezután beállíthatjuk, hogy a jobb, vagy a bal talpunk alatt pihenjen, illetve dolgozzon a szerkezet, ezt egyébként később szabadon változtathatjuk, illetve későbbi kalibrációra is van lehetőségünk. Magát az adatokat, a cipő saját menüpontjában tudjuk megtekinteni, a karperechez hasonló formában, azaz a képernyő felső részében van egy idővonalunk amin diagram formájában jelenik meg az adott nap teljesítménye, a képernyő közepén a napi összesített táv, és kalória, ezek alatt pedig az egyes általa mért aktivitásokat tudjuk görgetni függőlegesen.


Összegzés

Jelenleg 15-17 ezer forintért magunknak tudhatjuk ezt a remekművet. Ennyi pénzért kapunk egy jó anyaghasználatú, kényelmes cipőt, amit mindenki belátása szerint használhatja könnyed sportolásra, vagy csak utcai viseletre, mind kettőre alkalmas, de személyes tapasztalatom alapján, a chip még nem az igazi, sokkal pontatlanabb mint mondjuk az Mi Band 2 karperecük. Ez valószínűleg onnan is ered, hogy a 2 termék más volumenben van jelen a felhasználói közösségben, és nincs annyi visszajelzésük ami alapján tudnák csiszolgatni az egységet. Az alap koncepció jó, de még van hova fejlődni. Aki azon gondolkozik, hogy ezt vagy a karperecet vegye, annak az utóbbit ajánlanám. De ha valaki csak fanatizmusból szeretné ezt a terméket megvenni, az sem fog csalódni, mert tényleg a már megszokott Xiaomi minőséget kapja.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

AMAZFIT COR

Az AMAZFIT a huami család tagja, ami a Xiaomi ökoszisztéma része. Nem mellesleg a világ első számú okos viselhető kiegészítő gyártója, megelőzve az apple-t és a FitBit-et. Az ő kezüket dicséri a Xiaomi Mi Band széria, és az Amazfit Pace is többek között. Sajnos általában azok az eszközök amik több információval szolgálnának a felhasználónak, első körben kínai nyelven kerülnek ki a piacra, és csak egy részük kap angol nyelvű változatot, azt is jelentős késéssel, az eredeti termék megjelenéséhez képest. Remélhetőleg a most megjelenő Cor is kap majd nemzetközi verziót. De mit is tud? Először is nagyon jól néz ki. Minimalizmus jellemzi, szép ívben fogja át a felhasználó csuklóját. Az számlapját egy 1.23"-os 80x160 pixel felbontású színes IPS kijelző uralja, ami jó betekintési szöget ígér, illetve már elég nagy, hogy kényelmesen megjelenjenek rajta az üzenetek, értesítsek.    Az anyaghasználat első osztályú, az egység 316L típusú rozsdamentes acélból és műanyagból van, a

MGCOOL Band 2

Megérkezett hozzám az elePhone almárkájának fitnesz karperece név szerint az MGCOOL Band 2. Bevezetés, tartozékok Tavaly novemberben bemutatott eszköz egy kis szolid matt fekete papírdobozban érkezett, semmi árulkodó kép a termékről, a doboz tetején egy ezüst színű MGCOOL logó, a két rövidebbik oldalán ezüst színű biztonsági matrica. A doboz belsejében folytatódik a fekete papír használata. Egy nagyobb felhajtható fedelű rekesz alatt található a teszt alanya, és az angol nyelvű használati utasítás. A kisebbik rekeszben pihen a csíptetős töltőkábel, amit bármilyen usb-s töltőfejről el tudunk látni árammal. Eszköz Anyaghasználatát műanyag, és szilikon jellemzi. Az almás gyártónál látott sportszíjhoz hasonlót alkalmaz az MGCOOL is aminek az anyaga bőrbarát, de sajnos nem cserélhető, legalábbis eszköz nélkül nem. A fitnesz egység enyhén ívelt, hogy jobban felvegye a csuklónk vonalát, elején a 0,66 inch-es 64 x 48 felbontású monokróm OLED kijelző található, alatta az é

MGCOOL Band 3

Októberben bemutatta az MGCOOL az okoskarperec sorozatának következő darabját, a Band 3-at. Változott a forma. A gömbölyű formavilágot elhagyták, és a kijelző lapját egy nagy sík felületté alakították, de a kijelző mérete maradt 0.66"-os. Megjelent a cserélhető szilikon pánt, amit immáron nem patentos megoldással kell a csuklónkra rögzíteni, hanem rendes óra csattal. Illetve nőtt az akkumulátor kapacitása is. 80mAh-ról 105mAh-ra. Sajnálatos módon maradt a klipszes töltő. A szokásos funkciók mellett folyamatos pulzus monitorozást ígér, illetve gesztus vezérlést, kíváncsian várom mire gondolhatnak. Új az alkalmazás. A Wakeup által fejlesztett WearFit 2.0-t használja az MGCOOL. Ami így első ránézésre egész jól néz ki.